marți, 10 februarie 2009

Sinmihaiu Roman si comunele vecine oficial asociate cu Timisoara

Edilul-şef al Timişoarei şi primarii din 14 comune cuprinse în aşa-numita zonă de influenţă a oraşului, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş, au semnat, marţi, oficial, actul de constituire a Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Polul de creştere Timişoara.
Organismul a fost creat în scopul atragerii de fonduri europene. Primarii de comune şi-au dat acceptul pentru intrarea în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Polul de creştere Timişoara încă de luna trecută, când au semnat încă un acord, între timp consiliile locale au aprobat actul constitutiv şi statutul asociaţiei, iar aceasta s-a constituit oficial acum. Din noua asociaţie fac parte localităţile: Dumbrăviţa, Ghiroda, Moşniţa Nouă, Giroc, Şag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeştii Noi, Remetea Mare, Bucovăţ, Giarmata, Becicherecu Mic, Orţişoara şi Pişchia, alături de Timişoara şi administraţia judeţeană. Iniţial a fost vorba de 15 comune cuprinse în tona de influenţă a Timişoarei, însă Sânandreiul a refuzat asocierea. Principalul obiectiv ala Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare este identificarea de proiecte comune de dezvoltare şi accesarea de fonduri europene pentru acestea, în condiţiile în care Timişoara a fost declarată, prin hotărâre de guvern, pol naţional de creştere pe Regiunea Vest, ceea ce înseamnă că are prioritate la investiţiile din programele cu finanţare comunitară şi naţională. Asociaţia este condusă de primarul Gheorghe Ciuhandu. Următorul pas este identificarea de proiecte comune. În cadrul Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, pot primi finanţare proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban, dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale.
Asocierea celor 14 comune cu Timisoara era necesara pentru a putea obtine cele 71,5 milioane de euro de la Uniunea Europeana care ii revin Regiunii Vest pentru polul de crestere Timisoara, bani care pot fi accesati doar pe baza de proiecte.
„Pentru noi este o oportunitate de a dezvolta localitatile Giroc si Chisoda”, a precizat primarul din Giroc, Ionel Iosif Toma.
„Intre 15 februarie si 15 mai se vor face echipe de la Ministerul Dezvoltarii care se vor deplasa in localitatile care fac parte din Asociatie. Sa ne trimiteti proiectele pe care le aveti. Avem perspective bune”, le-a spus Ciuhandu primarilor prezenti la parafarea actelor.
„Au existat mici asperitati dar, gata, s-a terminat! Este un moment foarte important pentru Timisoara. Cine nu intra in aceasta asociere are sanse foarte mici sa obtina finantari. Sa depasim micile orgolii si sa respectam instructiunile UE pentru a putea primi banii!”, i-a indemnat liderul CJT, Constantin Ostaficiuc, pe primari. Acesta a mai precizat ca este foarte important ca proiectele sa fie intocmite corect, dupa Ghidul solicitantului.
La nivelul comunei Sinmihaiu Roman in 30 noiembrie 2008 s-a adoptat de catre Consiliul Local hotararea 91 pentru aprobarea participarii la constituirea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. Pana aici toate bune, insa sub aspect practic concretizarea prin comuna a rezultatelor unor posibile finantarii ramane de asteptat in actualele conditii in care Consiliul Local si aparatul de specialitate al primarului din Sinmihaiu Roman nu au portofoliu de proiecte bine pus la punct care sa fie scos la inaintare.