vineri, 6 februarie 2009

Primaria, veterinari si politia rurala pusi in garda de gripa aviara

Astăzi, la Instituţia Prefectului, a avut loc şedinţa Comandamentului Antiepiizotic Judeţean, condusă de prefectul Ovidiu Virgil Drăgănescu. Comisia a fost convocată din cauză că a crescut numărul cazurilor de gripă aviară - în China au decedat şase persoane în 2009 - conform informatiilor comunicate prin Nota de serviciu nr. 3142 din 29.01.2009 a ANSVSA Bucureşti.
Deşi în ţara noastră nu s-a înregistrat nici un caz, măsurile preventive se iau în baza Legii 221/2006. Astfel, s-a adoptat o hotărâre a Comandamentului Antiepizootic, care în cursul zilei de astăzi a fost transmisă tuturor primăriilor din judeţul Timiş, în care se stipulează interzicerea lăsării păsărilor domestice în afara curţilor.
La nivelul primariei Sinmihaiu Roman urmeaza a fi reactivat Comandamentul Epizotic Local.
Respectarea prevederilor art. 2, alin. (2), din Legea nr. 221/2006 privind măsurile ce se aplică pentru monitorizarea, combaterea şi eradicarea gripei aviare pe teritoriul României si implicit al comunei se va realiza prin:
"Comunicarea către fiecare proprietar de animale se face nemijlocit, prin încheierea unui proces verbal de luare la cunoştinţă, semnat şi de către acesta".
O alta masura adoptata este avertizarea populaţiei cu privire la respectarea cerinţelor minime de igienă atunci când intră în contact sau manipulează păsări vii.
Totodată, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Poliţiei, Direcţiei de Sănătate Publică şi Instituţiei Prefectului vor face verificări în localităţile judeţului pentru a vedea dacă se respectă hotărârea. În plus, reprezentanţii Poliţiei din fiecare localitate vor supraveghea la respectarea hotărârii.