vineri, 16 ianuarie 2009

Sinmihaiu Roman se lipeste de Polul de crestere Timisoara

În sfârşit s-a întâmplat! Joi,15 ianuarie Asociaţia Intercomunitară s-a înfiinţat legal. Cele 14 comune, câte au rămas într-un final au semnat actul care le uneşte.Acum, edililor şefi le mai rămâne să scrie proiecte ca să ajungă în posesia celor 70 de milioane de euro, care sunt la dispoziţia polului de creştere Timişoara.
Primarii celor 14 comune din apropierea Timişoarei au semnat actul de constituire a asociaţiei intercomunitare. După ce mai bine de doi, edilii şefi s-au chinuit să pună bazele acestui for, în cele din urmă au şi reuşit. Efortul nu a fost nici măcar ieşit din comun. Asta dacă ne referim la faptul că la dispoziţia polului de creştere Timişoara sunt 70 de milioane de euro.
Şi ceilalţi primari sunt mândri acum că au reuşit să semneze documentul şi că au reprezentare bună în consiliul de adminisatraţie al asociaţiei.
Potrivit hotărârii membrilor asociaţiei, acum în consiliul de administraţie Timişoara are 15 membri, comunele 14, iar Consiliul Judeţean Timiş unul singur. Împărţeala a mulţumit de această dată pe toată lumea.

Zona de influenţă a oraşului de pe Bega este stabilită prin hotărâre de consiliu local şi cuprinde 15 comune: Dumbrăviţa, Ghiroda, Moşniţa Nouă, Giroc, Şag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeştii Noi, Sânandrei, Remetea Mare, Bucovăţ, Giarmata, Becicherecu Mic, Orţişoara şi Pişchia. Doar 14 dintre ele au fost de acord cu propunerea primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, de a se asocia pentru a întocmi proiecte comune de dezvoltare şi pentru a accesa finanţare europeană. Timişoara a fost declarată, prin hotărâre de guvern, pol naţional de creştere pe Regiunea Vest, ceea ce înseamnă că are prioritate la investiţiile din programele cu finanţare comunitară şi naţională, dar banii vin pe proiecte... Conducerea comunei Sânandrei este singura care nu s-a prezentat, joi, la semnarea actului de constituire a asociaţiei.

Zeci de milioane de euro disponibile
„Au fost semnate statutul şi actul constitutiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Polul de creştere Timişoara. S-a aprobat deja în consiliile locale aderarea la această asociaţie, iar acum trebuie aprobate în consilii şi aceste documentaţii, după care vom stabili priorităţile comune. Principalul obiectiv al asociaţiei este dezvoltarea de proiecte de dezvoltare pentru zona de influenţă a Timişoarei. Obiectivul imediat este accesarea de fonduri structurale pe Axa 1. Putem beneficia de fonduri de până la 72 de milioane de euro”, spune Aurelia Junie, şefa Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara. Organul de conducere al asociaţiei este Adunarea Generală a Asociaţilor, care are 30 de membri, şi există un Comitet Director, care va pune în aplicare hotărârile AGA, format din preşedintele asociaţiei, Gheorghe Ciuhandu, şi încă doi membri desemnaţi de comune - primarul din Săcălaz, Ilie Todaşcă, şi cel din Giroc, Ioan Toma. Rămâne de văzut ce fonduri va reuşi să absoarbă asociaţia reunită în jurul Timişoarei pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Pot primi finanţare proiecte care vizează: reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban, dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale.
La nivelul comunei Sinmihaiu Roman in 30 noiembrie 2008 s-a adoptat de catre Consiliul Local hotararea 91 pentru aprobarea participarii la constituirea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. In sala de consiliu a Primariei Timisoara la semnarea documentelor asociatiei comuna a fost reprezentata de primarul Viorel Bara. In filmul preluat de la AnalogTV puteti urmari inregistrarii de la incheierea actelor de asociere.