joi, 14 februarie 2008

Ales local si expert acuzati de procurori pentru coruptie

Viceprimarul, împreună cu un expert extern sunt acuzaţi de fals şi înşelăciune

29 septembrie 2007

Prejudiciu de 11.000 de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Marian Mayer, viceprimar al comunei Sînmihaiu-Român şi Olga-Daniela Mânzat, expert extern, pentru săvârşirea unor infracţiuni contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi pentru comiterea unor infracţiuni de fals şi înşelăciune, cu consecinţa prejudicierii Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu suma de peste 11.000 euro. Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat că Marian Mayer, în calitate de responsabil de proiect, împreună cu Olga-Daniela Mânzat, în calitate de responsabil financiar, au avut atribuţii legate de implementarea proiectului "Asociaţia de Cooperare Rurală şi Dezvoltare - ACORD", proiect finanţat de către Comunitatea Europeană, în cadrul Programului PHARE 2000. Implementarea proiectului a avut loc în perioada februarie 2005 - martie 2006.

Viceprimarul Marian Mayer, în calitate de responsabil de proiect, împreună cu expertul extern, în calitate de responsabil financiar, au dorit să facă o tipografie în comună, pentru editarea unui ziar local, cu bani de la UE, însă anchetatorii spun că au depus la Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice mai multe documente false, cu scopul de a justifica utilizarea fondurile primite. Ei au indus, astfel, în eroare reprezentanţii instituţiei guvernamentale cu privire la operaţiunile desfăşurate şi la derularea procedurilor legale.

Sechestru asigurator

Întrucât prin infracţiunile comise s-a cauzat un prejudiciu de 11.165,77 euro Ministerului Economiei şi Finanţelor - Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei. Astfel, prin ordonanţe, au fost poprite disponibilităţile bancare în lei ale lui Marian Mayer şi s-a trecut la aplicarea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând inculpatei Olga-Daniela Mânzat. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Timişoara.

"Sunt acuzaţii politice"

"Sunt acuzaţii politice. Nu există prejudiciu. Toate sunt confecţionate. M-au găsit ţap ispăşitor pe mine. Cronologia acestui proiect a fost ştirbită de cei de la Bucureşti. S-au făcut reclamaţii de nişte consilieri, pe chestii politice. Voi câştiga în instanţă. Nici nu-mi fac probleme", spune viceprimarul din Sânmihaiu Român, Marian Mayer.

In unele medii de informare care au consultate pentru realizarea materialului de fata, se remarca o confuzie mare din partea jurnalistilor respectivi, care scriu gresit ca primarul este cercetat si acuzat in instanta pentru faptele prezentate mai sus. De aceea consideram pentru relatarea reala a cazului o informare directa si clara a publicului este obligatorie.

Autor: valentin handro, facilitator comunitar si membru ProDemocratia.